Spannende strijd etappe 2 ELE Rally tekent zich aan

 

 

 

 

 

Geschreven: 27 mei 2017

 

Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker gaan als leiders de tweede etappe van de 53e ELE Rally in. De regerend Nederlands rallykampioen heeft een voorsprong van slechts drie seconden op Hermen Kobus, die met zijn Škoda Fabia R5 het snelst opent in de Dutch R5 Rally Challenge. De opmaat voor een uiterst spannende strijd om de eindzege lijkt daarmee daar. Lokaal rijder Piet van Hoof toonde zich het snelst op de doortochten op KP Somerlo en staat derde op 17,3 seconden. Vandaag vertrekken de rijders vanaf het gratis toegankelijke SchippersStop Rallydorp voor nog eens elf klassementsproeven in de regio, terwijl de deelnemers aan ELE Shortrally vanmiddag ook hun opwachting maken.

 

Voor de start was het sentiment onder de vier favorieten al duidelijk: “We gaan niet zitten wachten tot de rest voorsprong neemt”, verklaarde Bob de Jong al voor de start. “Plankgas, maar dat zal de rest ook doen”, klonk het in niet mis te verstane bewoordingen uit de mond van Jasper van den Heuvel. Hij hield woord en pakte als eerste de leiding. Achter hem zaten Kobus, Van Hoof en De Jong ook niet stil. Na drie proeven zaten de eerste vier binnen tien seconden van elkaar. Kobus gaf op de eerste proeven zelfs slechts enkele tienden van een seconde prijs, maar op proef drie sloeg Piet van Hoof (Mitsubishi) zijn slag. Hij pakte als eerste de scratch af van Van den Heuvel en klom op naar plek twee.

Op de tweede doortocht in Helmond profiteert Van den Heuvel van een, voor hem eruit gereden, chicane. Kobus zet een tandje bij, maar weet Van den Heuvel niet te verslaan. De Jong en Van Hoof moeten de twee kemphanen daar laten gaan en verliezen respectievelijk 10 en 18 seconden op de leider. De landelijke proeven in Asten en Someren/Mierlo geven Van Hoof en Kobus de kans om toch weer wat tijd af te pakken van leider Van den Heuvel. Kobus is echter furieus aan de finish van de laatste klassementsproef. Hij beleeft een spannend moment op de proef als hij een oliespoor tegenkomt. “Ik had een erg heftig moment. De auto begon plots te glijden op hoge snelheid en we waren hem bijna kwijt!”, schreeuwt hij - nog vol adrenaline - uit. Het tijdverlies valt mee en hij sluit de dag af op drie seconden van de leider.

 

Met drie rijders die snelste tijden op de klokken hebben gebracht is de toon voor vandaag gezet. Vooraf bestempelde leider Jasper van den Heuvel Mitsubishi-rijder Piet van Hoof als favoriet. Op de landelijke KP Somerlo was de garagist uit Wintelre inderdaad het snelst, terwijl hij zijn verlies op KP Automotive Helmond vooraf incalculeerde. Neem daarbij het karakter van de etappe van vandaag - vergelijkbaar met die van KP Somerlo – en Van Hoof zou wel eens ‘de derde hond’ kunnen zijn. Maar vooralsnog vechten Van den Heuvel en Kobus om het been.

Ook verderop in het klassement worden spannende duels uitgevochten. Bij de tweewiel aandrijvers zijn zelfs drie rijders om de zege aan het strijden. Met zijn Renault Clio leidt Kevin van Deijne, maar Jan de Winkel (Renault) en Timo van der Marel zorgen ervoor dat de top drie binnen vijf seconden van elkaar zit. De Duister Michael Rausch leidt de Historic Rally, waarin veel deelnemers voor flink wat spektakel zorgen. Datzelfde gaat op voor de deelnemers aan de BMW 325i Challenge, waarin Bas en Marieke Slob het snelst zijn. Met zijn Peugeot 207 Super 2000 is Steve Fernandes zoals verwacht de snelste rijder uit het Luxemburgs rallykampioenschap.

voor meer info gaat u naar www.elerally.nl

 

FOLLOW US